PETOVEKO-hankkeella kehitetään venetoiminnan koulutusta valtakunnallisesti
Pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakoulutuksen kehittämishanke (PETOVEKO) selkeyttää pelastuslaitosten venetoiminnan koulutuksen järjestämistä. Vakioitu määrämuotoinen koulutus alle 10-metristen alusten miehistölle puuttuu, eikä valtakunnallisia toimintamalleja ole. Eri pelastuslaitokset ja jopa eri paloasemat ovat toteuttaneet venekoulutusta hyvin eri tavalla ja eri tasolla. Palosuojelurahaston rahoittama PETOVEKO-hanke määrittelee vakioidut toimintamallit venetoimintaan, jotta vesillä tapahtuvan pelastustoiminnan turvallisuutta ja tehokkuutta saadaan parannettua.
Hanke tuottaa koulutusmateriaalit, venetoiminnan oppaan, kouluttajaoppaan, itsenäisesti suoritettavan verkko-opintokokonaisuuden ja kouluttajakoulutuskiertueen. Näiden myötä palokuntien venetoiminnan perustoimintamallit saadaan koulutettua sujuvammin suurelle määrälle pelastustoimen henkilöstöä yhdenmukaisella mallilla.
Pelastustoimen venetoiminnan kurssit
Venetoiminnan kouluttajakurssi ja venetoiminnan peruskurssi
Vuonna 2025 pätevöityy neljällä alueellisella kouluttajakurssilla ympäri Suomen yhteensä 64 venekouluttajaa, joilla on valmius jalkauttaa osaamista omassa organisaatiossaan samalla mallilla venetoiminnan peruskurssilla.
Käytännönläheisellä kouluttajakurssilla opitut harjoitteet ja kouluttajaoppaassa kuvatut harjoitussuunnitelmat mahdollistavat jatkossa venetoiminnan peruskurssin kokonaisuuden pilkkomisen tarvittaessa myös pienempiin osiin kuten yksittäisiin koulutuspäiviin, työvuorokoulutuksiin ja -harjoituksiin tai viikonloppukursseihin sopimushenkilöstölle.
Kouluttajakurssi ja venetoiminnan peruskurssi keskittyvät sisällöiltään turvallisen venetoiminnan perusteisiin, ja aihealueista on rajattu tietoisesti pois kokonaisuuksia kuten aluksen päällikkönä toimiminen, öljyntorjunta ja toiminta pimeällä ja rajoitetussa näkyvyydessä. Venetoiminnan peruskurssi antaa pätevyyden toimia miehistötehtävissä kaikilla pelastustoimen aluksilla alusperehdytyksen jälkeen. Kurssi ei korvaa merenkulun ammattipätevyyksiä, ja myös pienten alusten päällikkönä toimiminen vaatii lisää harjaantumista.
Kouluttajakurssit 2025
Vuonna 2025 järjestetään neljä samansisältöistä viikon kestoista (ma-pe) kouluttajakurssia. Kurssit järjestetään eri puolella Suomea yhteistyössä eri pelastuslaitosten kanssa seuraavasti:
- 5.–9.5.2025 (vko 19) Bågaskär
- 19.–23.5.2025 (vko 21) Rantasalmi
- 8.–12.9.2025 (vko 37) Vaasa
- 22.–26.9.2025 (vko 39) Tampere
Pelastuslaitos valitsee, mille kurssille se ensisijaisesti hakee paikkoja. Yhdelle kouluttajakurssille otetaan eri pelastuslaitoksilta yhteensä 16 osallistujaa, joilla on riittävä osaaminen kouluttamisesta ja venetoiminnasta. Kouluttajakurssille pyritään saamaan neljä henkilöä per pelastuslaitos, jotta saadaan vaikuttavuutta ja alueelliset koulutukset pyörimään sujuvasti.
Kurssilaisen kelpoisuusvaatimukset
Kelpoisuusvaatimuksena kouluttajakurssille on perusosaaminen kouluttamiseen ja venetoimintaan.
Riittäväksi kouluttajaosaamiseksi katsotaan jokin seuraavista:
- alipäällystökurssi
- päällystökurssi
- pelastajakurssi ja pedagogiset opinnot/vastaavan kouluttajan kurssi
Riittäväksi merenkulun osaamiseksi katsotaan jokin seuraavista:
- kuljettajankirja tai korkeampi kauppamerenkulun pätevyyskirja
- RAJA, PV, SMPS tms. koulutusjärjestelmän mukainen veneluokan päällikön pätevyyden tuottava koulutus
- muu selvitys vastaavasta ja riittävästä merenkulun osaamisesta
Venetoiminnan kouluttajakurssin rakenne
Kurssi alkaa maanantaina klo 12 ja päättyy perjantaina klo 14 mennessä. Kurssin kesto on noin 40 tuntia. Kurssilla on lyhyitä luentoja, mutta se keskittyy käytännön harjoituksiin veneillä. Kouluttajakurssin suorittaneet saavat todistuksen lisäksi kouluttajaoppaan, joka tukee kurssien ja harjoitusten järjestämistä omalla alueella.
Kouluttajakurssin sisältö:
- Merimiestaidot
- Varusteet ja kalusto
- Säädökset
- Reittisuunnittelu ja ohjaamoyhteistyö
- Kiinnitykset, irrotukset ja ankkurointi
- Mies yli laidan ja vedestänostot
- Aluksen vauriotorjunta
- Selvitysmallit ja oman aluksen palotorjunta
- Aluksen jättäminen ja pelastautuminen
- Etsintätekniikka
- Alustekniikka, ongelmanratkaisu
- Ihmisen pelastaminen vedestä
- Karilta irrotus ja hinaus
- Ajoharjoittelu ja erilaiset case-harjoitukset
- Kurssihallinto ja venetoiminnan perusteiden kouluttaminen
Hakeminen pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakurssille
Jos olet kiinnostunut venetoiminnasta, kouluttamisesta ja täytät em. kelpoisuusehdot, tartu tilaisuuteen ja hakeudu kurssille! Ennen hakemista keskustele oman pelastuslaitoksen koulutuspäällikön tms. kanssa, koska pelastuslaitos valitsee hakijat ja koordinoi, mille kurssille paikkoja haetaan.
PSR:n rahoittama PETOVEKO-hanke tarjoaa kouluttajakoulutuksen ja ruokailun kurssipäivinä. Mahdollisista majoituskuluista vastaa lähettävä pelastuslaitos.
Bågaskärin kurssilla (vko 19) ulkosaaristossa majoitus on Meripelastusseuran koulutuskeskuksessa. Rantasalmen kurssilla (vko 21) majoitus on Hotel & Spa Resort Järvisydämessä. Näissä tapauksissa Palopäällystöliitto laskuttaa kurssiviikon yhteismajoituksesta pelastuslaitosta 250 €/hlö.
Hakuaikaa on 31.1.2025 asti.
Lisätiedot
Iivari Valkonen
hankepäällikkö, Suomen Palopäällystöliitto
iivari.valkonen@staging.sppl.fi
p. 044 773 2112
PETOVEKO-hankkeen taustaa
PETOVEKO-ohjausryhmä
Hankkeen ohjausryhmässä on mukana useita sidosryhmiä tukemassa tavoitteiden saavuttamisessa ja varmistamassa, että valtakunnalliset tarpeet ja toimintaympäristöt otetaan huomioon. Ohjausryhmässä on mukana mm. Pelastustoimen kumppanuusverkosto, Raja- ja merivartiokoulu, XAMK Merenkulkuala ja Poliisi. Hankkeen työryhmän asiantuntijat toimivat myös kouluttajakurssien kouluttajina. He ovat työskennelleet eri pelastuslaitoksilla venetoiminnan ja -koulutuksen kehittämiseksi. Asiantuntijat osallistuvat koulutusaineiston ja kurssien valmisteluun.
Hankkeen aikataulu
Hanke kestää vuoden 2025 loppuun. Vuonna 2024 keskitytään toimintamallien ja koulutusmateriaalien valmisteluun, alueiden ja harjoituspaikkojen kartoitukseen sekä kuvamateriaalin tuottamiseen. Kehitystyö, kirjoittaminen ja aineiston tuotanto jatkuvat vuonna 2025, ja kouluttajakurssit järjestetään toukokuussa ja syyskuussa 2025.
PETOVEKO:n hankepäällikkönä toimii Iivari Valkonen, joka vastaa hankkeen kokonaistoteutuksesta ja muun muassa yhteistyöstä sidosryhmien ja kouluttajakursseille osallistuvien pelastuslaitosten kanssa. Hankkeessa työskentelee lisäksi osa-aikaisena hankeasiantuntijana palomestari Ville Tuovinen Etelä-Savon pelastuslaitokselta. Villen vastuulla hankkeessa on koulutusmateriaalin tuottamisen kokonaisuus, jonka lisäksi hän osallistuu kursseille kouluttajana.
Hankkeen tuotoksena julkaistava venetoiminnan opas sisältää pelastustoimen venetoiminnan perusteet. Julkaisu sisältää operatiivisen venetoiminnan osioiden lisäksi myös pelastuslaitoksen johdolle sekä kalusto- ja investointiasioiden kanssa työskenteleville hyödylliset venetoiminnan ohjaamiseen ja säädösperustaan liittyvät osiot. Julkaisu käsittelee alustoimintaa, navigointia, tekniikkaa ym. aihealueita huomattavasti laajemmin kuin hankkeen tuottamat kurssit.
Rahoittajat
Pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakoulutuksen kehittämishankkeen (PETOVEKO) rahoittajana on Palosuojelurahasto.