Palopäällystöliiton hallinnoimassa Lumi-hankkeessa kehitetään pelastustoimen kykyä toimia lumivyörypelastustehtävillä tehokkaasti ja työturvallisesti.
Suomen tunturialueilla ja muilla pohjoisen jyrkillä rinteillä havaitaan vuosittain kymmeniä lumivyöryjä ja viranomaisten tietoon tulee joka vuosi tilanteita, joissa henkilö on ollut osallisena lumivyöryssä. Lumivyöryonnettomuuksissa johtovastuu on Suomessa pelastustoimella ja vuosittain pohjoisen pelastuslaitokset saavatkin useita lumivyöryihin liittyviä tehtäviä.
Lumivyöryonnettomuuksiin ei ole ollut Suomen pelastustoimessa toimintamalleja tai koulutuksia strategisen ja taktisen päätöksenteon tueksi, jotka takaisivat työturvallisen ja tehokkaan pelastus- ja etsintätoiminnan johtamisen. Lumi-hanke luo ja kehittää toimintamalleja ja -edellytyksiä pelastustoimelle lumivyöryonnettomuuksien johtamiseen sekä pyrkii ehkäisemään lumivyöryonnettomuuksia valistamalla luontoliikkujia.
Hankkeen tavoitteet ja toteutus
Hankkeen tavoitteena on
- kehittää malli ja ohjeistus sekä tuottaa koulutusmateriaali pelastustoiminnan ja tilannepaikan johtamiseen lumivyörytilanteissa,
- tuottaa kohdekortit keskeisimpiin lumivyörykohteisiin,
- testata kehitetty malli ja materiaalit pilottikoulutuksissa sekä
- tehdä valistusmateriaalia luontoliikkujille.
Mallin ja ohjeistuksen tavoitteena on mahdollistaa työturvallinen ja tehokas pelastustoiminta lumivyörypelastustilanteessa. Se sisältää muun muassa tilanne- ja riskinarvion tekemisen, soveltuvan lähestymisreitin valinnan, teknisten apuvälineiden ja lisätietolähteiden käyttämisen sekä erilaisten lumivyörypelastusmenetelmien ja -resurssien käyttämisen.
Kohdekortit toimivat apuna muun muassa soveltuvimman pelastusreitin valinnassa, vyörypaikan ja lumivyöryille alttiiden alueiden arvioinnissa, pelastustaktiikan valinnassa ja pelastustehtävän johtamisessa. Kohdekortit ovat tehokas työkalu lumivyörypaikan hahmottamiseen ja ne auttavat oikeiden päätösten tekemisessä.
Hankkeessa tuotetaan lumivyörymaaston riskeistä kertovaa luontoliikkujille suunnattua valistusmateriaalia sekä printti- että digitaalisena sisältönä. Lumivyörytietoisuuden lisäämisen tavoitteena on vähentää luontoliikkujien riskiä altistua lumivyöryille.
Hanke kestää 22 kuukautta 9/24–6/26 kahden talvikauden yli.
Hankekumppanit ja rahoitus
Lumi-hankkeen hankekumppaneina toimivat Lapin pelastuslaitos ja Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos. Hankkeen rahoittaa Palosuojelurahasto, Lapin pelastuslaitos ja Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos.
Yhteystiedot
Joonas Kortelainen
Hankepäällikkö,
joonas.kortelainen(at)sppl.fi
p. +358 440 350 112