Blogi

Etusivu > Blogi > Koti vailla turvaa – apua paloriskiasumiseen

Nuori nainen sotkuisen kodin keskellä. Kuvitus blogissa: Koti vaikka turvaa – apua paloriskiasumiseen.

Koti vailla turvaa – apua paloriskiasumiseen

Työni ydinaluetta ovat ihmisten koteihin tehtävät paloriskitarkastukset. Paloriskitarkastuksella kotioven takaa avautuu hyvin usein asunto, jossa ei ole vieraita käynyt vuosiin. Syykin tähän on selvä: asukas häpeää omaa ja asuntonsa tilaa. Tyypillisessä paloriskiasunnossa asukkaalle on kasaantunut ongelmia, joihin ei ole enää voimia tai kykyä etsiä ratkaisua. Apua paloriskiasumiseen on kuitenkin saatavilla.

Pelastusviranomaisena pidän mielessä, että asukkaan kynnyksen yli astuessani olen aina kuitenkin tulossa ihmisen kaikkein yksityisimpään tilaan, joka koetaan hyvin koskemattomaksi. Vaikka pelastusviranomaisen valtuudet ovat hyvin laajat ja kotiin astutaan yleensä asukkaan vastustelusta huolimatta, on hyvä muistaa, että emme ole tuomitsemassa tai arvostelemassa. Olemme paikalla, koska olemme saaneet ilmoituksen, että toinen viranomainen on havainnut tulipalovaaran tai onnettomuusriskin.

Asukkaan kynnyksen yli astuessani olen aina kuitenkin tulossa ihmisen kaikkein yksityisimpään tilaan.

Kun elämäntilanne kärjistyy

Asukkaita, joiden kotiin tällaisille tarkastuksille mennään, on jokaisesta eri ikäluokasta ja tulotasosta.

Syitä ongelmien kertymiseen on monia:

  • päihdeongelmat,
  • mielenterveyden ongelmat,
  • syrjäytyminen,
  • avioero,
  • ikääntymisen tuomat haasteet ja
  • terveysongelmat, jne.

Usein ongelmia on monia, mutta ratkaisuja hyvin vähän.

Kun paloriski-ilmoitus saapuu pelastusviranomaiselle, alkaa valvontaprosessi, jonka aikana voidaan tarvita hyvin monen eri viranomaisen apua ja yhteistyötä asioiden ratkaisemiseksi. Sosiaaliviranomainen, terveystarkastaja, kotihoito, edunvalvoja, asumisneuvoja tai poliisi voivat kaikki tai osa olla ratkaisevassa roolissa, kun monisyistä ongelmaa aletaan ratkoa. Ongelman tullessa ilmi on yhteistyö eri viranomaisten kanssa varsin suoraviivaista ja toimivaa.

Paranna turvallisuutta kotona

Olen siinä etuoikeutetussa asemassa, että saan työssäni osallistua niin palontutkintaan, asumisturvallisuuteen kuin turvallisuusviestintään. On myös ollut tapauksia, joissa olen pelastusviranomaisena ollut samassa kohteessa palotarkastajana ja myöhemmin surullisimmissa merkeissä tekemässä palontutkintaa.

Palontutkinnan epäkiitollinen mutta tärkeä rooli on selvittää palon syttymissyitä ja paloon vaikuttaneita olosuhteita. Saatua tietoa voidaan hyödyntää riskien parempaan tunnistamiseen ja turvallisuusviestintään, jota tämäkin blogi osaltaan on.

On myös ollut tapauksia, joissa olen pelastusviranomaisena ollut samassa kohteessa palotarkastajana ja myöhemmin surullisimmissa merkeissä tekemässä palontutkintaa.

Tässä on yksinkertainen listaus, minkä avulla kodin turvallisuutta on helppo parantaa:

  • Palovaroitin toimii vain, jos se on asennettu oikein (kattoon), testattu eikä se ole ylittänyt käyttöikäänsä. Riittävä määrä varoittimia takaa aikaisen reagoinnin paloon.
    Jos asukkaalla on vaikeuksia nousta jakkaralle, voi paristonvaihto tai varoittimen testaus olla kultaakin arvokkaampi palvelus.
  • Poistumisreittien tulisi olla aina vapaana ja niillä olevien ovien helposti ja nopeasti aukaistavissa onnettomuustilanteissa. Edes ajatustasolla etukäteen läpikäyty pelastautumisreitti voi olla tosipaikan tullen ratkaiseva tekijä.
  • Sähköliesi ja ruoanlaitto on yksi suurimmista riskeistä kotioloissa.
    Keittotason läheisyydessä ei saa olla palavaa materiaalia. Asukkaan kanssa voi keskustella turvalieden hankkimisesta tai lieden sulakkeen irti kytkemisestä, jos ruoanlaitosta on jo aiheutunut ”läheltä piti” -tilanteita.
  • Tupakointia ei missään nimessä suositella sisällä. Ulkonakin tuhkakupin on oltava kannellinen ja palamattomalla alustalla.
  • Saunaa ei saa käyttää varastona. Myös erilaiset kuivausviritelmät ovat alttiita onnettomuuksille. Kiukaan sulakkeen irrottamista kannattaa harkita, jos saunaa ei käytetä.
  • Avotulta, kuten kynttilöitä, on aina valvottava. Kynttilöiden vaihto led-kynttilöihin on hyvä tapa poistaa vaaranpaikka.
  • Nuohous on hoidettava asianmukaisesti, jos asuntoa lämmitetään tulisijoilla. Myös suojaetäisyyksiä ja valmistajan ohjeita tulee noudattaa.
    Kaikenlaisten omien viritysten käyttö asunnon lämmittämiseen on vaarallista. Ulkokäyttöön tarkoitetut lämmittimet eivät sovellu sisälle eikä lämmityslaitteita saa käyttää ohjeiden vastaisesti.

Turvallisuus koostuu pienistä teoista

Yksi kysymys tai asian esille ottaminen voi pelastaa parhaimmillaan jonkun hengen. Pelastusviranomaiselle kuuluu neuvonta ja opastus paloturvallisuusasioissa. Älä siis epäröi – ota yhteyttä, jos sinä itse tai läheisesi tarvitsette apua paloriskiasumiseen. Palotarkastaja tai päivystävä palotarkastaja löytyy jokaiselta pelastuslaitokselta.

Oman alueen pelastusviranomaisen yhteystiedot löytyvät: ➔ pelastustoimi.fi/etusivu

Jarkko Jääskeläinen

Blogitekstin kirjoittaja:

Jarkko Jääskeläinen
johtava palotarkastaja
Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan pelastuslaitos

LinkedIn: linkedin.com/in/jarkko-jääskeläinen-a064a430
X: @J0nTTi

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *