F-START Stressin hallinnan ja paineenalaisen päätöksen teon kouluttajakoulutus
Pirkanmaa
Ilmoittautuminen päättynyt
Stressin hallinnan ja paineenalaisen päätöksen teon menetelmä F-START (Finnish Stress Management Programm for Authorities) on kehitetty alun perin poliisin erikoisyksikön tarpeisiin luodun stressinhallintamenetelmän (iPREP) pohjalta. F-START menetelmä soveltuu erinomaisesti kaikkien operatiivista työtä tekevien viranomaistahojen käyttöön. F-START -menetelmän suunnittelussa on pyritty siihen, että koulutusmetodit olisivat mahdollisimman helposti integroitavissa suomalaisten viranomaistahojen olemassa oleviin koulutuskokonaisuuksiin ja -järjestelmiin.
F-START-koulutus sisältää mm. seuraavat osa-alueet:
F-START-koulutus sisältää mm. seuraavat osa-alueet:
Situational awareness
- Tilannetietoisuuden käsitteen ymmärtäminen
- Tilannetietoisuuden säilyttäminen paineen alla
- Ymmärrys tilannetietoisuuteen vaikuttavista tekijöistä
Tactical adaptability
- Kyky tarvittaessa tietoisesti joustaa ja soveltaa sekä omaa että ryhmän toimintaa siten, että se palvelee sekä tavoitteen saavuttamista että suorituskyvyn säilyttämistä
Resilience
- Resilienssin käsitteen ymmärtäminen sekä yksilön että ryhmän resilienssin parantaminen stressinhallinnan keinoin
Training
- Systemaattiset taidot ja keinot harjoitella ja kehittää omia stressinhallintatyökalujaan myös koulutuksen jälkeen
Kouluttajakoulutuksen tavoite
Koulutuksessa annetaan keinot stressinhallinnan, tilannetietoisuuden ja paineenalaisen päätöksenteon kouluttamiseen osana organisaation jo olemassa olevia koulutusrakenteita ja harjoituksia. Tavoitteena on mahdollistaa opittujen keinoja yhdistäminen esim. ensihoidon simulaatiokoulutuksiin, pelastajien savusukelluskoulutuksiin tai vastaaviin koviin harjoituksiin.
Laajempana tavoitteena on, että kouluttajakoulutuksen avulla akuuttia stressinhallintaa, parempaa tilannetietoisuutta ja päätöksentekokykyä paineen alla voitaisiin kouluttaa kohdehenkilöstölle samoilla periaatteilla ja lähtökohdilla koko maassa. Tämä mahdollistaisi pitkäjänteisen koulutuksen kehittämisen ja koulutusyhteistyön alueiden välillä. Kyseistä stressinhallintametodia on koulutettu vastaavalla konseptilla myös muille suomalaisille viranomaistahoille, mahdollistaa se haluttaessa myös alueellisen viranomaisyhteystyön aiheeseen liittyvän koulutustoiminnan kehittämisessä.
Parempi stressinhallinta tuottaa parempaa paineenalaista toimintakykyä, mutta myös vaikuttaa yksilön työn- ja elämänhallinnan kokemukseen myönteisellä tavalla.
Koulutuksen sisältö
- Stressinhallinnan teorian ja tieteellisesti validoidun mallin opetella ja opettaa hallitsemaan akuuttia stressiä paineenalaisessa toiminnassa, sekä parantaa päätöksentekoa vaativissa tilanteissa.
- Toiminnalliset harjoitukset, jossa stressinhallinnan työkaluja harjoitellaan käytännössä, ja harjoitetaan taitoa siten, että niistä tulee osa yksilön toimintamallia.
- Tehokkaan tiimityön ja vuorovaikutuksen dynamiikka
Koulutuksen toteutus
Kouluttajakoulutus koostuu ennakkomateriaalin itseopiskelusta, neljästä lähipäivästä kahden päivän jaksoissa (17.-18.12.2024 ja 13.-14.1.2025) sekä n. 6 kk kuluttua toteutettavan etäpäivästä, jonka tavoitteena on jakaa kokemuksia ja auttaa jatkokehittämään aloitettua koulutusta omassa työyksikössä.
Neljällä kouluttajalla toteutettava koulutus on erittäin käytännön läheistä ja intensiivistä. Kurssilaiset jaetaan 3 hengen pienryhmiin, joissa he jakavat kokemuksiaan ja tuottavat yhdessä koulutuspäivien välillä annettuja tehtäviä, kokemuksia ja materiaalia.
Kenelle koulutus soveltuu
Osallistujilta edellytetään aiempaa kokemus työpaikkakouluttajana toimimisesta ja koulutusten järjestämisestä. Eduksi katsotaan jälkipurkutoiminnan ja työnohjauksen tuntemus.
Kouluttajakoulutukseen valitaan 10–12 osallistujaa, lähtökohtaisesti yksi osallistuja/organisaatio.
Valmentajat
Harri Gustafsberg (Ph.D)
Harrin kokemuksellinen tausta on kivenkova. Harri työskenteli Poliisin valmiusyksikkö Karhussa yli 20 vuotta, joista viimeiset 10 vuotta kouluttajana ja operatiivisena johtajana. Hän lopetti yksikössä elokuussa 2014.
Harri on henkistä suorituskykyä valmentava, tutkiva ja kehittävä filosofian tohtori. Lisäksi Harri on tietokirjailija, TV persoona, yrittäjä ja palkittu yrityspuhuja (FT, HTM).
"Kun en löytänyt tarpeeksi uskottavaa valmentajaa, joka todella ymmärtää miten kehitettään kykyä toimia paineen alla ja menetelmää miten henkistä suorituskykyä vahvistetaan, päätin perehtyä aiheeseen itse. Matkani ei todellakaan päättynyt väitöstutkimukseen, vaan se jatkuu edelleen."
Harrin käyttämä ja kehittämä valmennusmenetelmä kiinnostaa laajasti. Se on kokemuksellisesti happotestattu, tieteellisesti tutkittu ja vahvistettu menetelmä. Harri Gustafsberg, Ph.D., iPREP Co-Creator and Coaching Strategist kuuluu Toronton Yliopiston HartLab tutkimus- ja kehittämistiimiin, sekä Koreha-hankkeen tutkimusryhmään (Kokonaisvaltainen resilienssin hallinta: yksilön uhkautumisvalmiuden vahvistaminen osana kokonaisturvallisuutta), jonka toteuttavat Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu ja Ulkopoliittinen instituutti.
Esikoisteos "Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen" ilmestyi 2014. “Tilannetaju, päätä paremmin” Työpsykologian tohtori Helena Åhmanin kanssa julkaistiin syyskuussa 2017. Kirja valittiin vuoden 2018 parhaaksi bisneskirjaksi voitettuaan Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinnon ja yleisöäänestyksen. ”Do people get shot because some cops Panic?” julkaistiin 2018, Karhuryhmä 2019, Taktinen Neuvottelu 2021 ja Karhuryhmä 2 2022. "Valmentajalla tulee olla rankka kokemuksellinen perusta, vahva tieteellinen perehtyneisyys, sekä kyky vaikuttaa valmennettaviin."
Heini Harve-Rytsälä
Heini koulutukseltaan anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri ja ensihoitolääketieteen dosentti. Hän on toiminut ensihoitolääkärinä yli kymmenen vuoden ajan, josta viimeiset kahdeksan vuotta lääkärihelikopterissa.
Osana työtään Heini myös kouluttaa ensihoidon eri toimijoita ja on suorittanut mm. EuSIM Level 1 simulaatio-ohjaajan koulutuksen. Heini on kouluttautunut Mind Coach® ja Master Mind Coach® Certified Traineriksi Harri Gustafsbergin (FT) koulutuksessa, ja on kouluttanut stressinhallintaa sekä ensihoidon että muun terveydenhuollon eri ammattiryhmille.
Juha-Matti Huhta
Juha-Matti on ihmisen fyysisen ja psyykkisen kokonaisuuden sekä yksilön oppimisen vankka asiantuntija. Juha-Matti on toiminut lähes koko operatiivisen virkauransa poliisin vaativissa kenttätehtävissä, poliisikoirapartiossa sekä vaativien tilanteiden erityisryhmässä sekä voimankäytön kouluttajana melkein kahden vuosikymmenen ajan.
Nykyisin Juha-Matti työskentelee komisariona poliisiammattikorkeakoulussa opetus-, tutkimus- ja kehittämistehtävissä. Hän on poliisiorganisaation vastuukouluttaja- ja asiantuntija stressinhallinnassa. Tämän lisäksi hän opettaa voimankäytönkouluttajille mm. pedagogiikkaa ja didaktiikkaa.
Juha-Matti on kasvatustieteen maisteri ja hän on jatko-opiskelijana kasvatustieteen tohtoriohjelmassa. Väitöskirjatutkimuksessaan Juha-Matti tutkii ja kehittää tilannetietoisuutta ja siihen liittyviä opetusmenetelmiä yksilön toiminnan ja turvallisuuden parantamiseksi.
Kari Jokinen
Kari on henkiseen suorituskykyyn, stressinhallintaan, resilienssiin ja tiimityöhön erikoistunut valmentaja ja ylikonstaapeli. Hän on työskennellyt 20 vuotta poliisissa, joista 12 vuotta valmiusyksikkö Karhussa. Viimeiset vuodet valmiusyksikössä Kari toimi ryhmänjohtajana ja operatiivisena johtajana sekä kouluttajana. Hän on jäänyt Karhusta "eläkkeelle" 2016 kesällä.
Kari on kouluttanut Eurooppalaisia poliisin valmiusyksiköitä, valmiusyksikkö Karhua, poliisin vaativien tilanteiden (VATI) ryhmiä, Puolustusvoimia, tullia ja Rajavartiolaitosta. Hän toimii tällä hetkellä kouluttajana poliisissa.
Kari on kouluttautunut Mind Coach® Certified Traineriksi Harri Gustafsbergin (FT) koulutuksessa ja käynyt Mental training for assault leaders koulutuksen Tanskassa.
Kustannukset
Osallistumismaksu 3140 euroa/osallistuja. Hinta sisältää valmennuksen ja lähipäivien tarjoilut.
Kyseessä on arvonlisäverotonkoulutuspalvelu alv 0 %.
Kyseessä on arvonlisäverotonkoulutuspalvelu alv 0 %.
Lisätiedot
Koulutuksesta lisätietoja Palopäällystöliitossa antaa mielellään erityisasiantuntija Saku Sutelainen saku.sutelainen@staging.sppl.fi tai 044 756 7112
Lue tästä linkistä Heini Harve-Rytsälän Systoleen kirjoittama artikkeli iPREP – stressinhallintaa paineen alla Pelastustietolehdestä.
Jakso I
Tiistai 17.12.2024
Tiistai 17.12.2024
- Alkutesti/0-rata (yksilöllinen kokemus)
- Kurssirakenteen esittely ja kurssin tavoitteet
- Kurssilaisten esittely (ja jako pienryhmiin)
- Stressinhallintakoulutuksen yleistä filosofiaa
- Menetelmän kuvaus ja vaiheet
- Työkalut ja harjoiteltavat taidot
- Resetoiva hengitys
- Palauttava hengitys
- Maadoittaminen
- Myönteinen sisäinen puhe
- Mielikuvaharjoittelu (AARR)
- Aktiivinen palautuminen
- FLOW
- Stressinhallinannan työkalujen opettaminen sykeohjauksen avulla
- Käytännön harjoitteita.
- Opetellaan sykkeen ja sykevälivaihtelun seurannan hyödyntämistä
- Oman stressitason ja kehomielitilan tunnistaminen, mm.aikaiset varoitusmerkit
- Työkalujen harjoittelu ja tehon huomaaminen
- Simulaatio yms. harjoitteet
- Stressin psykofysiologiaa
- Pelastus- ja ensihoitoympäristön stressilähteitä
Keskiviikko 18.12.2024
- Kertaus ja taitojen harjoittelu jatkuu
- Resetoiva hengitys
- Palauttava hengitys
- Maadoittaminen
- Myönteinen sisäinen puhe
- Mielikuvaharjoittelu (AARR)
- Aktiivinen palautuminen
- FLOW tilan tunnistaminen ja sen saavuttaminen kehomielitilan valmentamisen kautta
- Stressinhallintakoulutus muissa viranomaisorganisaatioissa –
- käytännön kokemuksia ja toteutusesimerkkejä
- Stressinhallintakoulutuksen toteutusmahdollisuudet ensihoito- ja pelastusalan organisaatioissa
- Etätehtävien antaminen
Jakso II
Maanantai 13.1.2025
- Etätehtävien läpikäynti
- Kouluttajana toimimisen harjoittelua:
- Stressinhallinnan teorian ja työkalujen opettaminen
- Sykeseurannan ja -ohjauksen toteuttaminen
- Käytännönharjoitteiden suunnittelu ja toteuttaminen
Tiistai 14.1.2025
- Kouluttajana toimimisen harjoittelu jatkuu
- ”Lopputesti”
- Opittujen työkalujen omakohtainen hyödyntäminen voimakkaan paineen alla
- Kurssin tiivistelmä ja keskeisten asioiden kertaaminen.
- Osallistujien henkilökohtaiset tuntemukset neljännen päivän ja koko kurssin jälkeen.
- Tehtävänanto etäpäivää varten
Jakso III
Verkossa myöhemmin sovittuna ajankohtana touko-kesäkuussa 2025.